Miért fontos a német nyelvtudás, ha külföldre mész dolgozni? 

 

czifraevaHazánkból sokan (több mint 260.000-en) élnek és dolgoznak német nyelvterületen. Ausztria és Németország a közelsége miatt ilyen népszerű. És ez visszafelé is igaz: az említett országok örömmel látják a magyar munkavállalókat, megbízhatónak és szorgalmasnak bizonyulnak.

A kereslet és a kínálat adva, de egy feladatod még mindig van, ha érvényesülni szeretnél.

Tudnod kell kifejezni magad németül, és megérteni a körülötted lévőket. Egyszóval szükséged lesz német nyelvtudásra. 

 

czifraeva

Elkezdem – abbahagyom. A nyelvtanulás dilemmája

Merthogy nincs vége. Még a saját anyanyelvünket is életünk végéig tanuljuk. Mindig van olyan kifejezés, amit addig még nem hallottál. Az idegen nyelv elsajátítása során is épp ez a helyzet. Onnantól, hogy megtanultad a legelső szót az adott nyelvből, úgy érezheted, hogy sosem lesz vége, és emiatt, illetve a kudarcok miatt könnyen abba is hagyod. Azután pár év múlva újra előveszed a poros nyelvkönyvet és hozzá a félig kitöltött munkafüzetet. A feladatokat, amelyeket egyszer már megoldottál most már nem is érted. A korábbi munkád így feleslegesnek tűnhet, kezdheted elölről, és csak reménykedsz benne, hogy ez alkalommal kicsit tovább haladsz benne. A nyelvtanulás tehát nem lineáris: nem mindig tudod ott folytatni, ahol évekkel korábban abbahagytad.

A nyelvtanulás nem tarthat évekig

Hessegessük el azt a rossz beidegződést, hogy nyelvet megtanulni hosszú évekbe telhet. Igen, tudom, korábban épp azt fejtegettem, hogy sosincs vége. Egy általad meghatározott szinten viszont már más a helyzet.

Fordítsunk egy kicsit a gondolkodásmódon. Ha dolgozni mész akár a közeli német nyelvterületek egyikére, gondold át, hogy melyek azok a helyzetek, ahol szükséges, hogy jól tudd kifejezni, megértetni magad, és te is pontosan érts mindent. Tehát határozd meg, hogy milyen szinten kellene tudnod ahhoz, hogy kényelmesen, félreértések nélkül kommunikálj. Segítek: a legtöbb helyzetben a társalgási szintű nyelvtudással – és adott helyzetre vonatkozó szakszavakkal – már nyert ügyed van.

A német nyelvtudás haszna a gyakorlatban

Ha az a célod, hogy ezekben az országokban vállalj munkát, fontos tudnod, hogy nyelvtudás híján kevesebb eséllyel indulsz egy pozícióért. Bármilyen precíz szakember vagy, hatalmas szorgalommal, a rád bízott feladatokat meg kell értened, és nem csak „nagyjából”, hanem minden szavát. Ha olyan szerencsés vagy, hogy magyar ajkú munkaközösségbe csöppensz, ez szuper, ám nem csak a munkatársakkal kell megértetned magad. Nyitnod kell bankszámlát, a napi bevásárlások során is el kell tudnod mondani, hogy mit kérsz. De az sem mindegy, ha bármilyen iratot kell aláírnod, akkor tudd, hogy pontosan mit írsz alá.

Egy kedves történet az egyik ismerősömmel esett meg, amikor Tirolban vállalt munkát. Egy idilli, hegyi falu egyik gasthaus-ában vállalt munkát. Tudni kell, hogy Tirolban sok nyelvjárás van, amelyek olyannyira különböznek egymástól, hogy sokszor még egymást sem értik meg a más nyelvjárást beszélők.

 

Szóval, egy szép napon, egy kellemes ebéd után az egyik törzsvendég kért egy „cójstoke”-t – így hangzott: „bitte, gimme a cójstoke”. A „gimme” már ment, az a gib mir – adj nekem. A „cójstoke-n” már elgondolkozott az ismerősöm, de pár másodperc fejtörés után eszébe jutott, hogy volt értelme gyerekkorában figyelnie az édesapját, amikor barkácsolt a ház körül. Hiszen ez a Zollstock lesz! Büszkén elővette hát a fiókból, és nyújtotta a döbbent vendégnek, aki nem értette, hogy egy Zollstockkal hogy fogja megoldani a fogai között a műveletet, fogpiszkáló helyett a Zollstockkal.

czifraeva

A nyelvjárásokat természetesen nem lehet iskolapadból elsajátítani. Amit viszont lehet, az a szókincs. A módszerrel, amit nyújtok, gazdag szókincsre teszel szert. Ráadásul megtanítom azt is, hogy ezeket a szavakat, amik elsajátításáért egyszer már megdolgoztál, hogyan tartsd észben, hogy ne felejtsd el.

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva