Miért gondolod, hogy olyan nehéz a német nyelvtanulás kezdőknek?

 

czifraevaSzerinted is nehéz a német nyelvtanulás kezdőknek? Sokan amiatt nem mernek belevágni a németnyelvtanulásba, mert az a rémhír terjed róla, hogy macerás és bonyolult. Hogy a sok névelő, az azok még több ragozott alakja, nem elég a szót megtanulni, még a “derdidas” is tesz egy kanyart az egész nyelvtanulásba. Aztán a rengeteg hápogás a “hábenes” szószerkezettel, és az ember úgy érzi, hogy borul minden. A szavak is hosszúak, és az ember nyelve beletörik. 

Bezzeg az angol! Az könnyű, az ráolvad az ember nyelvére, mint nyáron a fagyi. Így a legtöbben inkább azzal kezdik. Részben igazat adok azoknak, akik így gondolják, de az igazság ennél sokkal árnyaltabb. Mire elolvasod az írásomat, be fogod látni, hogy miért éri meg jobban a német nyelvtanulás kezdőknek.

czifraeva
Mert csak azt hiszed, hogy nehezebb

Miért? Azért, mert amit nem ismerünk, attól félünk. 

„Az emberiség legősibb és legerősebb érzése a félelem, a legősibb és legerősebb félelem pedig az ismeretlentől való rettegés…” 

Így szól a mondat H. P. Lovecraft a Természetfeletti rettenet az irodalomban című esszéjének legelején. (Garantálom, hogy csak eddig volt száraz a mondandóm, bátran olvass tovább.)

Bár a német nyelvtanulás se nem természetfeletti, se nem rettenetes, az író kitűnően rátapintott minden most és valaha élt ember egyik legnagyobb gyengeségére. Mégpedig arra, hogy az ismeretlentől leginkább félünk. Ez egy biológiailag kódolt program, abszolút normális reakció: az ősember így volt képes túlélni: vadállatot, mérgező bogyót vagy gombát: ezt a barlangot ismerem már, ebben nincs medve, biztonságban vagyok. A másikat nem ismerem, lehet, hogy van bent medve, és megesz…

Valahogy így van ez azzal a nyelvvel is, amit kevésbé ismerünk a másiknál. Teljesen normális dolog, hogy nem ismered annyira a német nyelvet. A legtöbb népszerű feliratos film angol nyelvű. Az slágerlista élére törő számokat angolul éneklik. Észrevetted már, hogy milyen jól lehet nyelvet tanulni például énekléssel? Ha nem beszélsz angolul, akkor is biztosan el tudsz énekelni legalább egy fél refrént valamelyik előadótól.

Visszatérve a német nyelvre: ha viszonylag kevés Rammsteint vagy más németül előadó együttest/énekest hallgatsz, és nem mozogsz olyan környezetben, ahol gyakran hallod a német szavakat, idegennek fog hatni, ismeretlennek, amitől – a biológiai programod szerint – ha nem is félni, de inkább tartózkodni fogsz.

Német nyelvtanulás kezdőknek: milyen előnyei vannak?

Olyan nyelvet sajátítasz el, amelyet csak Európában 18 országban beszélnek, összesen közel 180 millióan. Biztosan nagy hasznát tudod majd venni utazások során. Ha anyanyelvi országba látogatsz, biztos lehetsz benne, hogy azok, akiket ott megszólítasz, örülni fognak annak, hogy a saját anyanyelvükön szólalsz meg. És saját élményem, hogy végtelenül türelmesek is. De az is lehet, hogy olyan tájra vágyódsz, ahol a németet nem anyanyelvi szinten beszélik a legtöbben, hanem tanult nyelvként. Tapasztalat, hogy két különböző anyanyelvű, de egy harmadik nyelvet beszélők sokkal jobban meg tudják értetni magukat egymással. 

Vagy olyan munkahelyen dolgozol, esetleg épp pályázol egyre, ahol a mindennapokban használják. 

Lépj túl ezen, és kezdj bele! Itt nem lesz medve

Az első lépés az, hogy elhessegeted az előítéleteidet. Biztosíthatlak: a német nyelvet nem nehezebb megtanulni, mint az angolt. Igen, az tény, hogy a legelején (pár leckéig csupán) kicsit több dologhoz kell hozzászoknod. Ez viszont csekély ára annak, hogy később nem kell majd például a számtalan igeidővel bajlódnod. Ráadásul ha a legjobb módszert választod a német nyelv elsajátítására, észre sem fogod venni, hogy tanulsz. Mivel a tanultakat rögtön át is tudod ültetni a gyakorlatba, így véglegesen megmarad a tudásod, és még magolás sincs.

czifraeva

Tehát, amint megtetted az első lépést, mégpedig azt, hogy elhatároztad, hogy egy-két jöttment névelő nem áll az utadba, a nehezén már túl is vagy.

Mindenképpen nyersz vele, ideje elkezdeni!

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva