Jobb agyféltekés online német nyelvleckék újrakezdőknek

czifraeva

A legelső dilemma, ami mindenkit érint, aki nyelvet szeretne tanulni, az az, hogy eldöntse: autodidaktamódon, saját magát képezze vagy tapasztalt oktatóval vezetve tanuljon egy nyelvtanfolyamon. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, ám ha megfogadod egy sokat tapasztalt nyelvoktató tanácsát, inkább a harmadik lehetőséget választod. Mielőtt erre kitérnék, nézzük meg, hogy mi szól az önálló tanulás, és mi a közösségben való tanulás mellett, milyen típusú angol, orosz vagy német nyelvleckék valók újrakezdőknek. 

czifraeva

Amire most mindenki nagyon vágyik már: bármit csinálni, a lényeg, hogy emberek között legyen

Nem is olyan régen még a legintrovertáltabbak többsége sem gondolta volna, hogy lesz olyan időszak, amikor még ők is vágyni fogják az emberek társaságát. Hát még azok, akik egyébként is szeretik a társasági életet! Ezért is kúszott fel a személyes jelenlétet igénylő nyelvtanfolyam melletti érvek listájának első helyére a társasági élmény.

Ha a tanulás folyamán valami nem világos, az oktatótól rögtön tudsz kérdezni, és ha kisebb csoportos tanfolyamot választasz, még idő is lesz arra, hogy részletesen elmagyarázza újra az anyagot. Továbbá a többi tanuló is tehet fel olyan kérdéseket, amik számodra is hasznosak lehetnek.

Akkor is neked való egy tantermi – akár német – nyelvtanfolyam, ha nehezen veszed rá magad a tanulásra. Ha megbeszélt időpontra kell menned, akkor is elindulsz, ha épp nincs kedved hozzá. 

Amikor a saját kezedbe veszed a nyelvtanulást

Van úgy, hogy inkább az önálló felkészülés mellett dönt az ember. Főleg akkor jellemző, ha egy bizonyos szintet már elértél a nyelvtanulásban, és csak szeretnéd feleleveníteni a korábban tanultakat. Ha mondjuk a középiskolában németül tanultál, de évek óta nem használtad – értem ez alatt, hogy nem beszéltél, nem írtál német nyelvű levelet, vagy nem olvastál rendszeresen cikkeket, könyvet, stb. –, újrakezdésként a német nyelvleckéket akár saját magad is elkezdheted. Ennek akkor láthatod az előnyét, ha nincs időd arra, hogy különórákra járj, vagy olyan az időbeosztásod, hogy máshogy nem kivitelezhető a tanulás.

Nem árt, ha őszintén ismered magad: a kitűzött cél érdekében valóban fogsz-e annyit foglalkozni a nyelv felelevenítésével, mint amennyi tényleg szükséges?

Mivel az önálló tanulás során korlátozottak a lehetőségeid arra, hogy a hibákat felismerd, nagyon jó tananyagot kell választani.

A köztes megoldás hozta eddig a legjobb eredményeket: német nyelvleckék újrakezdőknek, jobb agyféltekés módszerrel

Ez egy olyan technika, ami a fenti két módszer minden előnyét tartalmazza. Segítségével úgy tudod felfrissíteni és elmélyíteni a tudásod, hogy közben nem is kell rávenni magad a tanulásra. A gyors sikerek miatt napról napra sokkal nagyobb kedvvel állsz neki a leckéknek.

czifraeva

Biztosan hallottál már arról, hogy a jobb agyféltekénk bevonásával mennyivel hatékonyabban megy a tanulás. Ehhez nem kell más, mint az, hogy mielőtt nekiállsz, magasabb fokozatra kapcsolod a jobb agyféltekédet, így az nagyobb szerepet kap a tanulás és az információ elraktározása során.

Sokkal könnyebben raktározod el a tudást, és a legjobb az egészben, hogy évek múlva is ugyanilyen könnyen elő fogod tudni hívni azt.

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva