Jogos-e a diploma nyelvvizsga nélkül

czifraeva

Diploma nyelvvizsga nélkül? Váratlan szerencse érte azokat az egyetemi hallgatókat, akik 2020 augusztusvégéig záróvizsgát tettek: az áprilisban meghirdetett kedvezmény óriási engedményt jelent. Azok, akiknek a fenti dátumig sikerült az abszolutórium, tehát elvégezték az egyetemi vagy a főiskolai képzést, a korábban elvárt nyelvvizsga nélkül is megkaphatták a diplomájukat. Az intézkedés sok kérdést vet fel, és vannak, akik megkérdőjelezik a diploma jogosságát nyelvvizsga nélkül.

czifraeva

A szerencsések – diploma nyelvvizsga nélkül

A magyarországi felsőoktatási intézmények közel 110.000 beragadt diplomát adhattak át korábbi hallgatóiknak. Köztük voltak olyanok is, akik már hosszú évek óta nélkülözték a “papírt”, mivel nem szerezték meg a szükséges nyelvvizsgát

Az intézkedés következtében ezek a korábbi és jelenlegi hallgatók már igazolhatják a valóban magasabb képzettséget. Ez azok számára, akik már évtizedek óta – volt olyan, akinek 2004-es diplomát adtak ki – a diploma nélkül tevékenykednek, valószínűleg csupán presztízskérdés lesz. Azoknak viszont, akik most kezdik építeni a karrierjüket, hatalmas lépéselőnyt jelenthet. El tudnak helyezkedni olyan munkahelyeken, ahol előírás volt a diploma, és bár a képzés elvégzése miatt szakmailag felkészültek a pozíció betöltésére, csak az a fránya nyelvvizsga hiányzott.  

A kérdés csupán az, hogy vajon a cég, aki feltételként szabja meg az egyetemi vagy főiskolai végzettséget, számol-e azzal a ténnyel, hogy diplomás munkavállalója képes-e legalább közép szinten kommunikálni idegen nyelven

Fognak-e a munkaadók a későbbiekben különbséget tenni a nyelvvizsgával rendelkező és az azt nélkülöző diplomás jelentkezők között?

Akik lecsúsztak róla

Bosszankodhatnak vajon azok, akik épp hogy lecsúsztak erről a lehetőségről? Esetleg reménykedhetnek abban, hogy a későbbiekben is lesz hasonló rendelkezés? Vajon hányan halogatják a nyelvvizsga megszerzését annak reményében, hogy hátha hamarosan újra kiadják a nyelvtudás hiányában “fogva tartott” diplomájukat? Elképzelhető, hogy egy-két éven belül újra megnyitják a nyelvvizsga nélküli diplomák börtöneit, és akkor – gondolhatják néhányan – hiába tanultak. 

Itt azonban álljunk meg egy pillanatra. A hiába tanulás gondolata egyszerűen hibás. A tanulással és az így megtanultakkal mind többek és többek leszünk. Nem csak amiatt, mert később felhasználhatjuk a tudást, hanem amiatt is, mert a tanulási folyamat során dolgoztatjuk, nem hagyjuk ellustulni az agyunkat. Mint ahogy egy félbeszakított edzésről sem mondhatjuk el, hogy hiábavaló volt – hiszen az erőfeszítés által növekedtek az izmaink -, úgy a tanulással kapcsolatban sem mondható el ugyan ez.

A másik ok, amiért kár veszteségként felfogni, ha épp nem nyelvvizsga nélkül fogod megkapni a diplomádat, az az, hogy komoly előnyben leszel azokkal szemben, akik ugyanazt az állást (igazolható és valós!) nyelvtudás nélkül pályázzák meg.

Mi is számít igazán? Tényleg fontos a diplomához a nyelvvizsga?

Szerintem nem. A diplomához a nyelvtudás a fontos. Mint ahogy a szaktudásodat sem tudod máshogy rövid idő alatt – például egy önéletrajzban vagy egy interjún – minden kétséget kizáróan bizonyítani, a nyelvtudást is könnyebb a “papírral” alátámasztani. 

A későbbiek során persze úgyis kiderül, hogy tudsz-e angolul, németül, franciául, spanyolul vagy bármilyen, a munkádhoz szükséges nyelven. Viszont a munkaadók joggal kérhetik az írásos bizonyítékot.

czifraeva

NÉZD MEG EZT A NYELVVIZSGÁS CSOMAGUNKAT:

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva