Angol állásinterjú – így készülj fel rá

Manapság már nem meglepő, ha egy állásinterjún nem csak az anyanyelveden kell megszólalnod, hiszen a betöltendő pozíciók egy része megköveteli az angol nyelvtudást. A vállalat részéről pedig érthető elvárás, hogy ne csak az önéletrajzodban lássa leírva, hogy tudsz angolul, hanem szeretne is megbizonyosodni róla. A nyelvvizsga léte vagy szintje ugyan támpont lehet a számukra, ám valljuk be: néha a papír és a tudás nem ugyanazt a szintet képviselik. Az angol állásinterjú nem kis stresszt okoz az egyébként is feszült jelentkezőknek, így jól teszed, ha rászánsz pár órát és alaposan felkészülsz még az elbeszélgetés előtt.

czifraeva

Felkészülés a szituációra az angol állásinterjú előtt

A legjobb megoldás a felkészülésben az, ha összeírod a lehetséges kérdéseket és válaszokat, és azokat elpróbálod. Kérj meg valakit, aki jól beszél angolul, hogy segítsen a dialógusban. Az interneten számos olyan anyag van, amely az angol állásinterjúra készít fel, használd őket bátran!

Felkészülés saját magadból

Nem ördöngösség az angol állásinterjúra való felkészülés. Az első lépést már valószínűleg meg is tetted akkor, amikor a jelentkezésedet angol nyelvű önéletrajzzal küldted el. Ha motivációs levelet is küldtél, akkor még előrébb jársz az előkészületekkel.

Az interjún az első kérdések között saját magad bemutatása lesz. Sokan azt gondolják, hogy ez az egyik legegyszerűbb pontja az interjúnak. Valóban, az is, ám ezt a lépést is érdemes elpróbálni. Még magyarul sem mindig könnyű beszélni magunkról, stresszhelyzetben pedig jó, ha a korábban elgyakorolt szófordulatokhoz tudunk nyúlni, az önéletrajzban ugyan erről a témáról valószínűleg nem írtál.

A második szakasz, amikor az képességeidről, erősségekről és gyengeségekről kell beszélni szintén embert próbáló lehet, nem csak angolul, de magyar nyelven is elgondolkodtató feladat.

Ezért hát szedd össze a lehetséges kérdéseket és azt is, hogy miket válaszolnál rájuk. Ez nem azt jelenti, hogy be kellene magolni a szöveget, hanem csupán azt, hogy felkészülsz, és ne az interjún kelljen egyáltalán magyarul megfogalmaznod a választ, majd még angolra is lefordítani.

A szakmai tapasztalatok terén már biztosan könnyebb dolgod lesz, hiszen az önéletrajzodban ezek nagy részét már megfogalmaztad. Ha saját magad írtad – remélhetőleg így történt –, akkor semmi félnivalód nincs.

Felkészülés a munkaadóból

A HR-esek egyik kedvelt kérdése, hogy mit tudsz a cégről, ahová jelentkeztél.

Ezért amellett, hogy be tudod mutatni saját magad, fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy kihez felvételizel. Ehhez tökéletes támpont a cég saját weboldala. Olvasd át figyelmesen a történetüket, a friss híreiket és azt is, hogy milyen termékek/szolgáltatások állnak a palettáján. Nézz utána a céges adatbázisok valamelyikében a vállalat méretének, bevételének és annak, hogy milyen területen tevékenykedik.

czifraeva

Jó tudnod arról, hogy milyen beszállítóik, partnereik vannak, és a megrendelőikről is. Ha lehetőséged van rá, és választhatsz a weboldalukon a nyelvek közül, egyértelmű, hogy az angol nyelvű leírásra érdemes kattintanod. Így képbe kerülsz a szakszavakkal is, és ha az interjú közben ezeket használod, garantált plusz pontokat kapsz.

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva