Angol tanulás könnyen – lehetséges?

czifraeva

Amikor elkezded a nyelvtanulást, általában egy magad által még nem ismert ösvényre lépsz. Az ismeretlen sosem túl vonzó, ez az alapvető evolúciós beállítottságunk, ezért valószínűleg minden porcikád tiltakozni fog, amikor az első akadályokba ütközöl. Hamar feladhatja az ember, de én megmutatom neked, hogy milyen az angol tanulás könnyen. Vagyis annál biztosan könnyebb és hatékonyabb, mint amilyen az iskolapadban volt.

czifraeva
Aki a megúszós angol tanulást várja…

…azt ki kell ábrándítanom, mert meló nélkül nem fog menni. Nincs chip, ami megtanít angolul. És mitől lesz mégis könnyű az angol tanulás? Attól, hogy észszerűen megválasztott tanulási módszer(eke)t használsz, és nem mellékesen attól is, hogy a tanulást közben élvezni fogod.

A módszer már több ezer diáknak segített abban, hogy sikeresen elérje a célját, és egy olyan rendszer, amely több elemből áll. Először is fontos, hogy növeld az aktivitást a jobb és a bal agyféltekéd között. Kutatások – és a saját nyelvtanári tapasztalataim is – azt mutatják, hogy a magolás során használt szinte kizárólag bal agyféltekés működés nem elég ahhoz, hogy megtanulj angolul. Vagyis hosszú-hosszú évekbe kerül, és kemény munkával érhető el.

Amikor azonban jobban bevonod a jobb agyféltekédet a folyamatba, látványos eredményeket fogsz elérni viszonylag rövid időn belül.

Amit ne csinálj, ha angolt tanulsz

Ezeket a hibákat kerüld el, és cserébe ígérem, hogy ha tovább olvasol majd, adok pár tippet arra is, hogy hogyan csináld jól.

Ahhoz, hogy egy hétköznapi szituációt jól tudj kezelni, megértsd a szöveget, és te is megértesd magad, nagyjából 2000 angol szót kell ismerned (elárulom, hogy az angolok sem használnak ennél többet a hétköznapjaik során). Nem tűnik túl soknak ez a mennyiség, pár hónap alatt napi néhány óra tanulással akár meg is oldható – lenne. A nehézség ott kezdődik, hogy a legtöbben egy szótárfüzet fölé görnyednek, és elkezdik bebiflázni a szavakat, szó után szót, mindegyiket egymás után tízszer, hússzor, ötvenszer elismételve. Ezzel azonban csak káoszt teremtenek a memóriájukban. Az agy azt sem tudja, hogy hová pakolja, mihez kapcsolja a jelentős mennyiségű új információt.

Ennek eredményeképpen egy éles helyzetben majd fel fogja ismerni a szót, és aztán hosszú másodpercekig fog gondolkodni rajta, mire – ha szerencséje van – elő tudja hívni a jelentését.

A másik hiba, amit elkövethet az angolt tanuló, hogy csendben ülve, magában olvassa a szavakat, kifejezéseket. A kimondott vagy (kézírással) leírt szónak sokkal nagyobb hatása van, használd!

Angol tanulás könnyen – így csináld! 

A már említett 2000 szót akkor fogod tudni könnyen és ami a legfontosabb, maradandóan megtanulni, ha a magolás helyett rögtön el is kezded használni a szót. Mondj az új szóval egy mondatot, egy kifejezést, építs köré szituációt.

Olvass a szintednek megfelelő, vagy azt egy kicsit meghaladó könyvet vagy cikket. Az ismeretlen szavakat pedig próbáld meg előbb a szövegkörnyezetből kikövetkeztetni, majd utána a szótárból ellenőrizni a jelentését.

czifraeva

Már említettem az írott és kimondott szó jelentőségét.

Ha leírsz egy szót, azzal sokkal könnyebben megtanulod azt. Az agyad ilyenkor több területen is bevési a memóriájába: először elolvasod, majd leírod, végül a saját kézírásodat szintén újra olvasod, így a vizuális memóriádat is használod.

Beszélgess, ha teheted! Ha van a környezetedben olyan, akivel tudsz angolul beszélni, gyakoroljatok együtt. 

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva