Feszültségmentes felkészülés állásinterjúra németül

czifraeva

Ha elgondolkodtál már valaha is azon, hogy külföldön vállalj munkát, de nem szeretnél több órás repülőútra lenni a szeretteidtől, akkor jó választás lehet Ausztria vagy Németország. A cél szép, de ahhoz, hogy eljuss odáig, hogy jó állásod legyen az említett országok egyikében, van még egy kis teendőd. A német nyelvtudás természetesen alapkövetelmény, persze munkája válogatja, hogy milyen szintű nyelvismeretre lesz szükséged. Ha a tudás már megvan, jó, ha felkészülsz első körben az állásinterjúra németül is. Ezt a lépést sokan kihagyják a felkészülésből, pedig sok múlhat rajta.

czifraeva

Egy állásinterjú németül nehéznek tűnhet, főleg, ha nem a megszokott közegben történik

Noha mindkét országban jól beszélik az angolt is, természetes elvárás a leendő munkaadótól, hogy szeretne a saját anyanyelvén beszélni a kollégáival. Készülj fel arra, hogy vannak olyan esetek, amikor telefonon történik a német állásinterjú. 

Ez valóban nehezített terep, de nem kell aggódni: mind az osztrákok, mind pedig a németek figyelembe veszik azt, hogy a tanult nyelven kell kommunikálnod, és sokkal érthetőbben, lassabban fognak beszélni hozzád.

Általános tapasztalat az is, hogy bár rendkívül sok nyelvjárás van mindkét országban, egy interjú során a munkaadók tekintettel vannak a pályázóra, és a Hochdeutsch-ot fogják használni, amit könnyen meg is fogsz érteni.

Sőt! Egyik régi diákom mesélte a kellemes tapasztalatát élete első tiroli munkájával kapcsolatban. Ugyan jó nyelvtudása volt, de nem ismerte azt a tiroli nyelvjárást, ahol munkát vállalt, így a kis falusi Gasthaus-ba betérő törzsvendégeket is alig-alig értette meg. Rövid idő múlva a vendégek a jelenlétében kizárólag az irodalmi németet használták, hogy könnyebben megértse őket.

Készülj fel az interjúra kifejezetten erre a célra írt német nyelvű anyagokkal!

Egy idegen nyelvű interjú előtt jól jön, ha olyan anyagokból is merítesz ötleteket és tanulsz, amiket szakértők állítottak össze. Érdemes áttanulmányozni ezeket a füzeteket, könyveket, hiszen sokszor évtizedes tapasztalatokat gyűjtöttek össze bennük a témában.

Vannak olyan kiadványok is, amelyek nem csak a száraz anyagot darálják le, hanem megtanítanak arra is, hogy miként használd ki sokkal jobban a képességeidet azáltal, hogy a jobb agyféltekédet aktívabban bevonod a tanulás folyamatába. Emellett specifikusan a szakmáknak megfelelő szókincscsel is ellátnak, és ha az interjú előtt egy-két napig szorgalmasan felkészülsz a segítségükkel, egy kiváló interjút tudhatsz majd magad mögött.

Próbáld el az interjút, így kevesebb meglepetés érhet

Akár telefonon, akár személyesen történik az interjú, jó, ha pár kérdésre felkészülsz. Az önéletrajzodban szereplő munkával kapcsolatos témákról már biztosan tudsz pár mondatot mondani, hiszen saját magad írtad a német nyelvű CV-t.

Amikre ezenfelül számíthatsz, azok épp azok a kérdések és témakörök, amelyek egy magyar nyelvű interjún is elhangoznának.

czifraeva

Pörgesd végig fejben, hogy mik lehetnek ezek, és játszd el a szituációt! Ha teheted, keress egy olyan ismerőst, barátot vagy családtagot, aki elég jól beszéli a németet ahhoz, hogy bele tudjon bújni az interjúztató szerepébe.

Ha mindezek ellenére úgy érzed, hogy több tanulásra van szükséged ahhoz, hogy valódi, tartós nyelvtudást szerezz, nézz körül az online workshopok között is!

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva