Memóriafejlesztés vállalkozóknak – miért van rá égető szükség?

Ennyi kreativitást, kitartást rég nem követelt a piac a vállalkozóktól,czifraeva mint az elmúlt közel másfél évben. Most kellett igazán előrukkolni a különleges, vállalkozásmentő ötletekkel, és érthető, ha ez a nagy nyomás mellett nehezebben megy. Ha a megváltó ötlettel nem is szolgálhatok, bízom benne, hogy egy módszer ismertetésével mégis tudok tenni azért, hogy akár a vállalkozásodban, akár a magánéletben gördülékenyebben menjen a problémamegoldás. Nem árulok el titkot azzal, hogy ez nem más, mint a jobb agyféltekét a gondolkodásba, döntésekbe bevonó módszer, amellyel a memóriafejlesztés vállalkozóknak, tanulóknak, nyelvtanulóknak – és még sorolhatnám – könnyebben megy.

czifraeva

Tudományos háttér

Azt már régóta tudjuk, hogy a készségeinket az agyunk meghatározott területei szabályozzák. Az agy különböző részei más és más funkciót látnak el, így lesz az egész egy összeszedett, jól működő gépezet, hiszen az agyterületek összhangban működve hozzák létre a teljes egészt. A bal és jobb agyfélteke úgy lettek “kitalálva”, hogy egymást kiegészítve dolgozzanak. Amit a jobb agyfélteke tud, azt a bal nem, és fordítva.

Amikor kipattan a fejemből egy ötlet – az én esetemben például az, hogy indítsak egy vállalkozásmentő tréninget memóriafejlesztés vállalkozóknak témában, vagy hogy írjak egy könyvet, amely segítségével egy hónap alatt alapszinten megtanulsz németül – azt a jobb agyféltekémnek köszönhetem.

A megvalósítás szárazabb, de cseppet sem feleslegesebb részét pedig innen a bal agyféltekém veszi át. Ő lesz a megvalósító. A bal agyféltekém méri fel az igényeket, egyeztet a könyvkiadóval, szervezi meg az értékesítést és a marketinget.

Ahhoz, hogy a feladat az ötlettől a megvalósításig jusson, mindkét agyfélteke összehangolt, közös munkájára szükség van.

Mi történik, amikor zavar van a csapatmunkában?

A jobb agyféltekét tehát már emberré válásunk óta használjuk, ám az utóbbi évtizedekben kissé mintha a háttérbe szorult volna. Valahogy kikapcsoltuk, és már a tanulás során is a logikus eszünket szeretjük elővenni, pedig csapatban sokkal jobban működnek. 

Amikor magolva próbálsz meg tanulni, épp így ítéled magányos munkára a bal agyféltekédet. Nagy nehezen persze megbirkózik vele, de az eredmény közel sem olyan tartós, és hát a folyamat sem olyan élvezetes, mintha a jobb agyféltekével közösen dolgozhatna. 

A sok sikertelen próbálkozás után persze egyre nehezebb lesz újra nekiállni, és már te sem hiszed el, hogy egyszer még sikerülhet valóban hasznos nyelvtudást felépítened. Sokan ekkor könyvelik el magukat úgy, mint akinek “nincs jó nyelvérzéke”, “én sosem fogok megtanulni angolul/németül/mandarinul”.

A memóriafejlesztés vállalkozóknak nem is bonyolult, az életedet viszont nagyon megkönnyíti

Amikor elérsz arra a pontra, amikor feladnád – de jobb lenne, ha még előtte -, gondolkodj el azon, hogy nem lehet, hogy nem az eszeddel, a felfogóképességeddel van a hiba, hanem inkább a tanulási módszereden kell változtatni. 

czifraeva

Gondolj bele: gyerekkorunkban szó szerint ragadnak ránk az új információk, vajon miért lehet ez? A fokozott érdeklődés és a stresszmentes élet persze sokat jelent egy gyerek tanulásában, ám az, hogy ekkor még nem felejtjük el használni a jobb agyféltekénket a tanulás során például rengeteget lendít a helyzeten. 

Ahhoz tehát, hogy képes légy embertpróbáló időszakokban is kreatívan és gyorsan dönteni, vagy könnyebben meg tudd oldani a felmerülő problémákat, kezdd el használni a jobb agyféltekédet.

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva