Mit nyerhetsz az online német oktatással?

czifraeva

Beszorultunk az online térbe. Vagy kinyílt előttünk az online világ? Nézhetjük így is, úgy is. A magam részéről inkább az utóbbit vallom, és arra buzdítalak, hogy ha már így alakult, aknázd ki a lehetőségeket. Sokan dolgoznak,
vásárolnak, előadásokra – netalán koncertekre – „járnak” otthonról, vagy tartják a kapcsolatot a családdal és a barátokkal. Az élet számtalan területén kényszerültünk alternatív megoldásokra, ám nem minden online megoldás rosszabb, mint a hagyományos. Nyelvtanárként állítom, hogy akár az angol, akár a német oktatás online változata legalább olyan jól működik, mint a személyes jelenlétet igénylő tanórák.

czifraeva

Figyelem! Sokan beleesnek ebbe a hibába a nyelvtanulás során

Amikor nyelvet kezdesz tanulni, sajnos nem elég, ha becsülettel bejársz az órákra, és a kapott leckéket szorgalmasan körmölöd otthon, vagy órákon át mantrázod magad elé és magolod az idegen szavakat. Ez rendkívül időigényes, és korántsem a leghatékonyabb módszer egy nyelv elsajátítására.

Hiába a befektetett idő és energia, van, hogy amit megtanultál, de aktívan nem használod, egy idő után elillan. És akkor kárba vész a drága időd és az erőfeszítés is. Az sem mindegy, hogy ha otthonról tanulsz, hogy milyen online német oktatási anyagot választasz.

Amikor nyelvet tanulsz, a mindennapjaidba kell, hogy beférkőzzön az idegen nyelv. Ha átállítod erre az agyad, akkor könnyebben, gyorsabban fogod tudni megtanulni a szavakat, kifejezéseket, a nyelvtani szabályokat, és a legjobb az egészben, hogy ezek maradandóak lesznek.

Online német oktatás – miért tartanak tőle sokan?

De hogy lehet minden porcikánkkal a tanult nyelvre koncentrálni? Nos, az egyik lehetőség egy olyan módszer, amelyet 32 éven keresztül fejlesztettem és számtalan diák tanulta meg vele a választott idegen nyelvet, sikeres nyelvvizsgával.

Sokan tartanak attól, hogy egy olyan nyelvet kezdjenek el otthonról online tanulni, amely bonyolultabb nyelvtannal bír, vagy esetleg nem találkozunk vele olyan gyakran a mindennapokban, mint akár az angollal.

Tény, hogy a német nyelvvel általában korántsem találkozol olyan gyakran a mindennapokban, így a passzív szókincsed valószínűleg kevésbé gazdag ebből a nyelvből. A kezdők számára pedig hirtelen elrettentőek lehetnek a névelők és a ragozások is. Fontos, hogy lásd, ezek csupán kezdeti akadályok, amelyeket egy néhány hetes tanulási rutin után már könnyedén fogsz venni.

Ha pedig később Ausztriába vagy Németországba szeretnél utazni akár dolgozni, akár csak egy rövidebb időre nyaralni – amikor majd már lehet –, akkor látni fogod, hogy a Hochdeutsch-ot használó területeken kívül az anyanyelvi szinten beszélők sem mindig ügyelnek ezekre.

Tippek arra, hogy mivel tudod segíteni az agyad, hogy átálljon a hatékonyabb tanulásra

Létezik már olyan online német oktatóanyag, amely segít abban, hogy a jobb agyféltekédet jobban bevonva a tanulásba, a tudásod gyorsabban fog fejlődni, hamarabb érsz el eredményeket.

Ezenkívül érdemes apró trükkökkel segíteni az agyad a mindennapokban. 

czifraeva

Olvass német nyelvű könyveket, cikkeket, vagy kedvenc filmedet nézd német szinkronnal és magyar felirattal.

Az is sokat segíthet, ha német előadók zenéit hallgatod, és esetleg próbáld meg lefordítani őket.

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva