Kiaknázatlan tanulási kapacitás: a jobb agyféltekés tanulás 

 

czifraevaEjtsünk pár szót arról, hogy a mai felnőtt társadalom jelentős része miért tekint vissza az iskolás korszakra úgy, hogy a hideg még most is rázza tőle. Gubbasztások a matekórán – jaj, csak ki ne hívjon a táblához – a kényelmetlen, egész osztály előtti felolvasások – egy szót ejts ki rosszul, és máris 30 gyerek röhög rajtad. Ki az, aki nem lapult töriórán, amikor pl. a XX. század első felét tanulta? Diák legyen a talpán, aki az összefüggéseket átlátta. A reménytelenül kevés nyelvóra pedig nem volt elég a nyelvvizsgához. Miért nem szerettél tanulni? Ha mégis szerettél, akkor elnézést, bár biztatlak, hogy olvass tovább, hátha neked is tudok újat mondani a jobb agyféltekés tanulásról (nem, itt most nem fogunk rajzolni, bár az is szuper).

czifraeva

Pedig olyan jól indulunk…

Az embergyerek a színes-szagos, élménydús, dalokkal, érzésekkel teli óvodai környezetből hirtelen egy olyan oktatási rendszerbe csöppen, ami szorosan diktálja az iramot. A tudásanyagot olyan módszerrel kell egy 7 éves gyereknek megtanulnia, amely addig a legtávolabb állt tőle. Eddigi életében ugyanis minden az érzékelésről szólt, ezek szerint ragadt meg benne a tudás. Nem hiába használom ezt a kifejezést: megragadt. Ugyanis nem tudatosan tanulta. Az agya belecsöppent egy szituációba, és amit ott tapasztalt, az ,,beleragadt’’, és tartósan ott is maradt. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Biztos jártál már te is úgy, hogy megéreztél egy jellegzetes illatot, és beugrott róla valami.

Bal jobb, bal jobb…

Számos kutatás már bebizonyította, hogy az agyunk egyes részei más-más funkciókért felelősek. És együtt egy tökéletesen működő gépezetet hoznak létre. Amikor a jobb agyféltekés tanulást dicsőítem, az nem azt jelenti, hogy a jobb agyféltekét jobban kell szeretni, mint a balt. A bal agyféltekének köszönhető, hogy az ingereket, amelyeket a külvilágtól kapunk, szépen rendszerezetten, feldolgozva eltárolja. Továbbá azt is, hogy ha megszületik egy ötlet vagy egy gondolat a fejemben, azt szervezetten tudjam végigvinni.

Például: ha a jobb agyféltekém alkotni kíván, teszem azt gyertyát öntenék, akkor a bal agyfélteke veszi számba azt, hogy minden kellék megvan-e hozzá. 

A jobb agyféltek haszna a tanulásban

Ha azt hiszed, hogy nem szeretsz vagy nem tudsz tanulni, akkor gondolkozz el azon, hogy vajon mindig a jó módszert választottad-e. A céltalan szómagolás mit sem ér, ha nem használod rögtön egy értelmes mondatban.
A nyelvtanulás során például a kimondott szót a bal agyféltekénk dolgozza fel, de a jobb segíti egy hozzárendelt képpel a tökéletes memorizálásban. 

 

czifraeva

Azzal, hogy megváltoztatod a tanulási módszert teljesen új perspektíva nyílik meg előtted. Mintha eddig csak a kulcslyukon kukucskáltál volna, de most kinyitod az ajtót, és kitárul előtted a káprázatos panoráma. Amint tudatosan bevonod a tanulásba a jobb agyféltekét is, magolás nélkül, könnyen és tartósan jegyzed meg a tudást. Gondolj csak a dalokra! Néhány ismétlés után milyen könnyen megjegyzed a szövegeket, akár idegen nyelven is. És ha évek múlva feleleveníted, a szavak úgy jönnek a nyelvedre, mintha minden nap ezt énekelted volna. Ezért a sikerért a jobb agyfélteke a felelős.

A jobb agyféltekés tanulási módszer elsajátítása után életed végéig megváltozik a tanulási mechanizmusod. Felhasználhatod nem csak nyelvek tanulására, hanem a mindennapokban vagy akár a munkahelyeden is.

NÉZD MEG EZT AZ ONLINE JOBB AGYFÉLTEKÉS RENDSZERT

KEZDŐKNEK/ÚJRAKEZDŐKNEK:

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva