Miért megy az angol nyelvtanulás olyan könnyen?

czifraeva

Mondják, hogy annyi ember vagy, ahány nyelvet ismersz. Nos, egy már mindenképpen, ha ezeket a sorokat olvasod. Létünk egyik fő tulajdonsága, legyen a sorsunk könnyű vagy megpróbáltatásokkal teli, hogy életünk végéig tanulunk. Persze nem az iskolapadban, hanem a mindennapok során. A nyelvvel sincs ez másként. Akárhány éves az ember, mindig tanul egy-egy új kifejezést, akár anyanyelvén, akár idegen nyelven. Ezáltal is több lesz egy kicsivel. Az utóbbi esetén az angol nyelvtanulás könnyen megy.

 

 

czifraeva

Miért megy könnyen az angol nyelvtanulás?

A legtöbb esély a „véletlenszerű” nyelvtanulásra az angol nyelvvel kapcsolatban van. Lépten-nyomon belebotlasz egy új kifejezésbe, amit, ha többször hallasz, elsajátítod. Annyira körülvesz minket az angol nyelv, hogy egy idő után azt veheted észre: egyszerű mondatokat, hétköznapi beszélgetéseket már meg is értesz. Ehhez hozzájárulnak a feliratos filmek, az angol nyelvű slágerek, a boltok feliratai, az átvett kifejezések, és még sorolhatnám. Még a csapból is, ugye? Ezt a hullámot kell meglovagolni, mert bár lehet, hogy nem is tudsz róla, de jelentős angol alaptudásod is lehet.

Ami nagyon jó, hiszen az ember azt hinné, hogy a ráragadt angol elég is, ám amikor külföldön jársz és útbaigazítást kérnél, hirtelen leblokkolsz. Ez természetes dolog, hiszen megérteni egy szöveget a legtöbb esetben sokkal könnyebb, mint létrehozni, megalkotni egy új mondatot. Főleg, ha még a nyelvtanra is koncentrálni kell közben.

Hogyan tanuljak könnyen angolul?

Nos, az a módszer nagyon hasonlít a ,,véletlenszerű” nyelvtanuláshoz, amelyet a mindennapokban is tapasztalsz. Végül garantáltan tartós tudásod lesz, és emellett nem kell éveken keresztül a szótár fölött szavakat magolni. 31 éve figyelem a folyamatot, ahogy egy tanuló eljut arra pontra, ahol könnyedén megszólal szinte bármilyen szituációban. Hidd el, nem a szópárok tízszer történő elismétlésével sajátította el egy teljes nyelv ismeretét.

A magolással ugyanaz a gond, mint az instant levessel. Hamar készen leszel vele, de utána még hamarabb meg is éhezel, vagyis napokon belül elfelejted a megtanultakat. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy az agyad szortíroz. Miután bekerül az adat a memóriádba, egy darabig persze ott is marad. Így aztán könnyen elhiszed, hogy megtanultad a szót. Aztán pár nap múlva az agyad lomtalanításba kezd. Normális folyamat, ha nem tenné, tele lenne a fejed az olyan információkkal, hogy pl. milyen cipőt viseltél 85 nappal ezelőtt délben. Mivel az agy a magolással megszerzett tudást egy idő után lomnak tekinti, úgy is tesz vele, mintha az lenne. Eldobja. Pedig hány és hány órát töltöttél a megszerzésével! Ezért nem mindegy, hogy milyen úton-módon jutsz el egy szó vagy kifejezés megismeréséhez.

A módszeremmel a tudást megcímkézzük az agynak, amely így a nagytakarításnál tudni fogja, hogy azt meg kell tartani, ráadásul örökre.

Mi a módszer?

Hosszú évek során fejlesztettem ki azt a technikát, ami a legkönnyebben visz el a célig. A cél pedig nem szabad, hogy csak a nyelvvizsga legyen. Évek múlva is használható nyelvtudásod lesz, még akkor is, ha nem használod az angolt a mindennapokban.

A jobb agyféltekés módszerrel dolgozom. Igen, ezzel szoktak fantasztikus rajzokat is készíteni olyanok is, akik korábban alig rendelkeztek jó kézügyességgel. Rajzolni ugyan nem fogunk, de a hatás ugyanaz lesz.

czifraeva

Még a saját bevallásuk szerint nyelvérzékkel nem rendelkezők is megtanulnak a jobb agyféltekés módszerrel bármilyen nyelvet. A titok pedig abban rejlik, hogy a konzervatív tanulási módszerekkel ellentétben bevonom mindkét agyféltekét a tanulásba.

Ha szükséged van az angol nyelvre, próbáld ki a tanfolyamunkat. Biztos vagyok benne, hogy ez a tanfolyam lesz az utolsó.

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva