Eredményes nyelvtanulás, tanulás 45-50 év felett – igen, lehetséges!

czifraeva

Az életen át tanulás nem is lehetne aktuálisabb gondolat, mint napjainkban. A munkánk során sokat találkozunk újdonságokkal, a világ fénysebességgel fejlődik körülöttünk, és fontos, hogy lépést tartsunk a fejlődéssel. A 20-30 évesek számára ez valószínűleg kisebb energiabefektetést igényel, mint az ötvenes korosztály képviselőinek. Azt viszont már itt az elején szeretném leszögezni: téved, aki azt hiszi, hogy a kor előrehaladtával már nem lehet új ismereteket szerezni. Mert a nyelvtanulás, tanulás 45-50 év felett is megy.

czifraeva

Milyen okokból lehet fontos a nyelvtanulás, tanulás 45-50 év felett?

Annak, ha valaki újra tanulásra adja a fejét, számos oka lehet. Ebben a korban még aktívan dolgozik az emberek nagy többsége, és könnyen elképzelhető, hogy a munkahely számára fontos, hogy a dolgozói beszéljenek egy bizonyos idegen nyelvet.

De a nyaralások során is jól jön némi plusz nyelvtudás. 

Egy jó angollal például sokkal kevesebb akadállyal kell megküzdeni egy külföldi út során.

Az is elképzelhető, hogy miután a gyerekek már kirepültek a családi fészekből, esetleg külföldön eresztettek újra gyökeret. Így sok itthon maradt nagyszülő már csak idegen nyelven tud kommunikálni az unokájával. Ez a tény persze arra sarkallja őket, hogy megtanulják azt a nyelvet, amelyen beszélgetni tudnak velük.

A nyelvtanulásra, mint prevencióra is gondolhatunk. A demencia ugyanebben az életkorban még egyáltalán nem jellemző, ám azt fontos tudni, hogy a később lehetségesen kialakuló demenciát az agy folyamatos tornáztatásával lehet elkerülni vagy a súlyosságát csökkenteni.

A kortalan tanulási módszer

Akár szakmai, akár technikai vagy a nyelvek területen szeretnél fejlődni, tanulni 45-50 év felett, érdemes más módszerekhez nyúlnod, mint amit annak idején az iskolapadban elsajátítottál.

Több kutatás irányult az agyunk tanulási képességeire és arra is, hogy a jobb és a bal agyfélteke összehangolt munkája mennyivel jobb és tartósabb eredményt hoz a tanulás során. A hagyományos, magolós módszer főként a bal agyféltekét veszi igénybe, amivel természetesen lehet elérni eredményeket, de miért ne könnyítenénk meg a saját életünket és tanulásunkat, nem igaz?

A módszer tehát a jobb agyféltekés tanulás. Tanulás előtt össze kell hangolni a két agyféltekét, hogy közösen tanuljanak. A jobb agyfélteke kreatív működését összekapcsolja a bal agyfélteke rendszerező tulajdonságával, és így könnyen, gyorsan megy a tanulás. A tudást pedig nem felejti el az ember a vizsga után.

A hatékony tanuláshoz az életviteleddel is hozzátehetsz

A megfelelő környezet biztosításával az agy fejlődése nem áll meg a felnőttkor elérésével. Olyan ez, mint a növénygondozás: egy sor tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a növényünk ideálisan fejlődjön.

A fokozott stressz az élet minden percébe, másodpercébe úgy eszi bele magát, hogy szinte már észre sem vesszük. 

czifraeva

A hatása azonban sok esetben káros, és még a koncentrációt is jelentősen visszaveti. Ezért próbálj ki stresszoldó módszereket: meditálj, sportolj, vagy űzd a kedvenc hobbidat. Ha nincs ilyened, itt az ideje keresni egyet.

Külön bekezdést követel magának, ám a stressz egyik oka, de okozója is lehet a kevés alvás, amely hosszú távon nem csak az agyra, de kivétel nélkül az összes szervre negatívan hat ki.

Tehát a nyugodt, megfelelő mennyiségű és minőségű alvással és persze az egészséges ételekkel sokat tehetsz még azért, hogy az agyad éppúgy működjön, és fogadja magába az új ismereteket, mint évtizedekkel ezelőtt.

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva