Fontolgatod a német nyelvtanulást otthon? Vágj bele!

A pandémia utáni világban már sok mindent el tudunk intézni online is, így akár a német nyelvtanulás is történhet otthon.

Számtalan oka lehet a nyelvtanulásnak, főként, ha az ember már felnőtt fejjel vág bele. Frissíteni szeretnéd a már meglévő tudásod? Az örök újrakezdő szerepéből szeretnél kitörni? Esetleg országváltásra készülsz, és külföldi munkavállalás miatt van szükséged a német nyelvre?czifraeva

Bármi is a célod, a megfelelő módszer nélkül nehezen vagy egyáltalán nem fogod tudni elérni.

A Czifra-módszert 32 év tapasztalattal a hátam mögött dolgoztam ki, így számtalan lehetőségem nyílt megtapasztalni, hogy mi okozza a nyelvtanulás közben a legtöbb galibát, és hogy hogyan lehet megugrani ezeket az akadályokat. Hidd el, meg tudsz tanulni németül rekordsebességgel!

czifraeva

Miért fontos a módszer?

Általános igazság, hogy nyelvet tanulni első nekifutásra jó. Ha az ember egyszer abbahagyja, sokkal nehezebb újra felvenni a fonalat, döcögősebb a haladás, és sokkal lassabban jut el a célig a tanuló, főként úgy, hogy lehet, hogy az első szünetet követi majd még egy második vagy harmadik is. Bár erre a problémakörre is van megoldásom, de azért mégiscsak az az igazi, hogy ha egyszer nekivágunk a német nyelvtanulásnak, meg sem állunk a kitűzött célig.

Itt jön képbe a módszer jelentősége. Alapos tanulmányozás után érdemes nyelvtanulási formát választani, hogy ne ez legyen a nyelvtanulási pályafutásod gyenge pontja.

Fontos eldönteni, hogy otthonról szeretnél-e tanulni, vagy szeretnéd heti két vagy akár három alkalommal is átszelni a várost. Mennyire vagy időmilliomos?

Muszáj döntened, hogy autodidakta módon, egyedül küzdesz meg a német nyelv rejtelmeivel, vagy nyelvtanár segítségét igénybe véve az ő elképzelései szerint haladsz majd az utadon. Ugye azért jól jön egy mankó, akire viszontagságos időkben tudsz támaszkodni?

Sőt, ugyanúgy választanod kell, hogy ha nyelvtanárt is bevonsz a tanulási folyamatba, akkor egyéni nyelvtanfolyam keretein belül látsz neki a német nyelvtanulásnak, vagy pedig egy csoport részeként indulsz el a tanulás rögös útján. A saját igényeid mentén szeretnél tanulni, vagy figyelembe vennéd másokét is?

Ugye, milyen sok opció? Nehéz is laikusként választani. Ezért vagyok én és a több évtizedes tapasztalatom.

 

Mit mondok én, Czifra Éva, a Czifra-módszer megalkotója?

Több száz diákot segítettem már hozzá a folyékony nyelvtudáshoz, és azt kell mondjam, az elfoglalt felnőtteket tökéletesen más módszerrel kell oktatni, mint a főállású, még tinédzser diákokat.

Nem elég, hogy számba kell venni, hogy a felnőttek 

  • másként tanulnak,

  • elfoglaltabbak, több teher van rajtuk,

  • mást igényelnek, mint a felvételire készülő gyerekek,

  • sokkal felelősségteljesebben, önállóbban tudnak tanulni.

Annak is külön figyelmet kell szentelni, hogy csak azt tanulják, amire szükségük van. 

Ezért is döntöttem úgy, több évtized után, hogy megírom a saját tananyagomat, melyet egy módszertani segédlettel együtt egyéni tempóban tud mindenki feldolgozni, aki hatékonyan, sikerélményekkel tarkítva szeretné elsajátítani a német nyelvet.

Német nyelvtanulás? Otthon!

A Czifra-módszerrel abszolút lehetséges! A jobb agyféltekéd képességeit segítségül hívva újra olyan hatékonyan fogsz tudni szavakat tanulni, mint a kisdiákok, akik szivacs módjára szippantják magukba az idegen nyelveket. 

Természetesen semmilyen módszertani trükk és semmilyen relaxációs technika nem helyettesíti a tanulást, a nyelvtanulásra szánt időt, így velem is tanulnod kell majd keményen, az összes többi csupán könnyíti és gyorsítja a folyamatot. Belevágsz velem a német nyelvtanulásba a saját otthonodban és a saját tempódban? 

 

czifraeva

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva