Mik a hatékony nyelvtanulás módszerei? Mutatom!

A hatékony nyelvtanulás módszereit számtalan nyelvtanuló keresi-kutatja, sokszor hiába, és míg kacagva integrál, vizsgázik le jogból, anatómiából, addig sehogy sem megy, hogy a fejébe verjen egy idegen nyelvet. Mindenkinek vanczifraeva sztori a tarsolyában, hogy miért nem jutott egyről a kettőre. Talán a legtöbben azzal hozakodnak elő, hogy nekik nincs nyelvérzékük.Én azt mondom, hogy még nem találta meg azt a módszert, amivel sikeresen elsajátíthat egy idegen nyelvet. Eddig.

czifraeva

Mi számít hatékony nyelvtanulási módszernek, és mi nem?

Semmiképpen sem az, amikor általános iskolában vagy gimnáziumban a hetedik nyelvtanárral kezded elölről a nyelvtanulást!Sem az, hogy hangzatos marketingfogásokkal, extra akciókkal becsábítanak egy 10 fős csoportba, hogy aztán ugyanazt a könyvet végignyálazd, amit az előző 100 csoport is, és amit az utánad következő 100 is fog. Sem az – és talán ez lesz a legfájdalmasabb -, hogy letölts négy applikációt a telefonodra, és néha, ha eszedbe jut, nyomkodd picit.

A magam 32 év nyelvtanítási tapasztalatával azt mondom, tanulj mások kárán, és fogadd el a tanácsaimat, hogy hatékonyan tanulhass nyelvet. Azaz úgy tanulj szavakat, hogy aztán tudd is őket használni. Azaz úgy tanuld a nyelvet, hogy a beszédkészséged fejlődik, mert akár állásinterjún, akár külföldi munkavégzés közben nem az lesz a mérvadó, hogyan tudsz írásbeli feladatokat megoldani, hanem az, hogy hogyan tudod megértetni magad és megérteni azt, amit mondanak.

 

Miért más ez a módszer?

Mert alapvetően nem csak a célra fókuszál, hogy egyedül az lebegjen a szemed előtt, hanem a célig vezető utat is megmutatja és kikövezi neked.

Az első és legfontosabb, hogy megmutatja neked a teremtő képzelet erejét. A legtöbben ott buknak el, hogy egy távoli célt tűznek ki maguk elé, és azon bizony nehezebb rajta tartani a szemed, miközben az odáig vezető úton bandukolsz.

Hát akkor mi tévő légy, ugye? Mutatom is!

  1. Tűzz ki egy célt, ezt eddig is biztosan megtetted: megtanulok úgy angolul, hogy egy állásinterjún folyékonyan tudjak társalogni.
  2. Alkoss róla vágyképet! Képzeld el, hogy ott ülsz az elegáns ruhádban, kényelmesen hátradőlsz, és amikor az interjúztató kérdez, gond nélkül megérted, és bravúros szófordulatokat, kifejezéseket ellőve kifejted, miért is lennél te a legjobb jelölt!
  3. Ha elindulsz az úton, fontos, hogy időről időre emlékeztesd magad, miért csinálod ezt az egészet. Ha kell, jelölj ki napot, amikor a tökéletes nyelvtudásról ábrándozol!
  4. Nem elég csak ábrándozni, töltsd is fel magad pozitív energiával! Dicsérd meg magad, hangosan is minden sikeresen vett apró akadály után! Ne spórolj vele, hisz ez is közelebb juttat a célod eléréséhez!

Ennyi? Tényleg?

Nem, közel sem! 

Ez a relaxációs technika egy lépés, a másik pedig a benned szunnyadó örök gyermek veleszületett képessége: a jobb agyféltekéd használata!

Igen kevés nyelvtanár foglalkozik azzal, hogyan tanulsz, holott kihagyhatatlan paraméter: míg a bal agyféltekéd dolgozza fel a hallott szavakat, a jobb agyféltekéd fog tudni segíteni neked bevésni a memóriába! 

Sokszor elcsodálkozunk gyerekeken, hogy milyen gyorsan elsajátítanak egy-egy nyelvet, milyen jó emlékezőtehetséggel rendelkeznek. Nos, a jó hír, hogy ez bennünk is megvan! Ennek a felébresztésében nyújtok segítséget minden nyelvtanulónak! 

Saját tankönyvem, a Czifra-módszer alappillére, és a jobb agyféltekés módszer segítségével villámgyorsan fogsz úgy megtanulni angolul vagy németül, hogy nem csak két napig emlékszel majd a szavakra, és végre fogod tudni alkalmazni is őket a beszéd során is! Végső soron ez a nyelvtanulás célja, nemdebár? 

Látod már magad, ahogy gond nélkül csevegsz az utcán? Vagy ahogy külföldi partnerekkel tartasz Zoomon videókonferenciát? Esetleg egy új országban állsz helyt akár ápolóként, akár recepciósként? Az első lépéseket tegyük meg együtt!

czifraeva

A blogbejegyzés szerzője:

Czifra Éva

32 éve tanító diplomás nyelvtanár,

105 könyv szerzője,

jobb agyféltekés tanulási módszertan-szakértő,

nyelvvizsga guru

czifraeva